Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Μέτρα ή... ημίμετρα καθορίζουν την τύχη της αξιολόγησης

Την ώρα που λεπτομέρειες απομένουν για να κλείσει το πακέτο των 5.4 δις ευρώ (δεν υφίστανται ουσιαστικές διαφορές σε κανέναν τομέα), τα προληπτικά μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ προκαλούν αγεφύρωτο –ως στιγμής- χάσμα στην πορεία προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας με το κουαρτέτο.


Τόσο η πλευρά των Ευρωπαίων όσο και αυτή του ΔΝΤ ζητούν συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που θα εφαρμοσθούν σε περίπτωση αστοχίας επίτευξης των στόχων του προϋπολογισμού. Αντιθέτως, η ελληνική πλευρά επιχειρεί απλώς να περιγράψει τις αντίστοιχες παρεμβάσεις. Φέρεται, μάλιστα, να επικαλείται αδυναμία ψήφισής τους στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να δίνει αξιόπιστη απάντηση στο ερώτημα... «πώς είναι δυνατό να μην μπορούν να περάσουν μέτρα, τα οποία θεωρείτε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοσθούν».

Το επόμενο διήμερο είναι καθοριστικό από την άποψη ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αναμένεται να καταθέσει (σήμερα) νέες προτάσεις οι οποίες θα κρίνουν τη διεξαγωγή (ή μη) του Eurogroup της Μ. Πέμπτης. Ταυτοχρόνως, θα φανεί κατά πόσο ελαστική μπορεί να αποδειχθεί η θέση των εταίρων μας αναφορικά με τη συγκεκριμενοποίηση των προληπτικών μέτρων.

Αυτό που δεν εμφανίζεται καθόλου ελαστικό είναι το χρονοδιάγραμμα μίας επικείμενης συμφωνίας. Σε περίπτωση που αυτή δεν έχει επιτευχθεί αμέσως μετά το Πάσχα, η πλευρά των Ευρωπαίων δεν προτίθεται να δυναμιτίσει το κλίμα του βρετανικού δημοψηφίσματος , πυροδοτώντας σενάρια Grexit. Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, ο Ιούνιος θα είναι πιθανότατα «νεκρός μήνας» και -εφόσον χρειαστεί- η συμφωνία θα επιδιωχθεί τον Ιούλιο. Μόνο που τότε, η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα συμπίπτει με τα δημοσιονομικά όρια της χώρας...

Τέλος, τα σενάρια περί αλλαγής του οικονομικού επιτελείου δε φαίνεται να αλλάζουν τα δεδομένα στη χρονοθέτηση της συμφωνίας. Αντιθέτως, οι θεσμοί  θεωρούν ότι μία υπουργική αλλαγή, πρακτικά, θα προκαλέσει εύλογη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, αυτό αποτελεί ζήτημα της ελληνικής Κυβέρνησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου